Channeling

Moe van werken tegen de stroom in

Veel mensen om me heen zijn moe of voelen zich niet optimaal. Is daarvoor een algemene oorzaak aan te wijzen?

De mensen die moe zijn, in jullie westerse deel van de samenleving, zijn de mensen die gewoon waren de touwtjes strak in handen te houden. Mensen die deze wereld dachten te moeten beteugelen, vanuit een zekere angst. De vermoeidheid die jullie voelen is het gevolg van het willen beïnvloeden van wat niet te beïnvloeden valt.

Het dagelijks leven kost niet zoveel moeite, als je bereid bent het te laten komen zoals het komt. Je doet eenvoudig wat het moment van je vraagt. Omdat je geen vooropgezette ideeën hebt over hoe het moment zich zou moeten gedragen, ben je beschikbaar en present.

Begin je de dag met een agenda, met ideeën over wat er moet gebeuren, wat je moet afvinken en wat iedereen om je heen zou moeten afvinken, dan ben je niet beschikbaar voor alles wat zich voordoet.  Je bent gepreoccupeerd met je eigen agenda. Deze moet worden afgewerkt, en alles wat zich tijdens het ontvouwen van de dag voordoet is eigenlijk een verhindering van jouw vooropgezette plan.

Zo vaar je steeds tegen de stroom in. Je bent voortdurend bezig een agenda uit te voeren die compleet losstaat van wat de dag je biedt. Je bent niet aangesloten op de stroom en dus ook niet op het genoegen dat je kunt voelen wanneer je aan het einde terugkijkt op de dag en voelt dat deze zijn eigen natuur had. Zijn eigen flow of ritme. Dit kost jullie veel energie. Enorm veel energie. Dit is niet voedend en het is frustrerend bovendien.

Wanneer je voelt dat je vermoeid bent, leg je dan daar eens bij neer. Accepteer dat dan eens als ‘wat er is’ en kijk of je zoveel als mogelijk kunt rusten. Niksen, voor je uitstaren, eenvoudig kunt zijn. Leg alle taken die je voor ogen had eens neer en laat jezelf en jouw omgeving zijn. Dan zul je al vrij snel voelen dat je weer aangesloten raakt. Je begint op een andere manier te denken. Creatiever. Vrijer. Dan geef je jezelf waarnaar je feitelijk al die tijd hebt verlangd: de voeding die hoort bij jouw beschikbaarheid voor het moment. Op deze maner bezien is het leven een spel: het ontvouwt zich vanzelf. Je voelt de vreugde van het onderdeel zijn van het geheel.

Deze oude manier van zijn, van werken tegen de stroom in, heeft afgedaan. Jullie zijn aan het eind gekomen van deze cyclus waarin jullie de wereld jullie wil probeerden op te leggen. Het gaat niet meer en je voelt dat je jezelf en jouw omgeving daarmee geweld aan doet.

Wees er blij om. En beweeg mee met de stroom, door jouw behoeften te volgen in het moment. Dan zul je al snel voelen dat er een bepaalde sprankeling ontstaat in jouw dagelijkse acties. Deze sprankeling ben jij. Jij bént het leven. Jij bent deze vrije flow. Wat een misverstand, wat een vreemd idee: dat je los kon staan van de stroom. Geef je eraan over en voel dat je onmiddellijk aan levensvreugde wint.

4 Comments

 • Luana

  Het is super herkenbaar. Maar lastig om te realiseren met de zorg van mn kind. Het is toch wel noodzakelijk om mijn baan te behouden.. Niksen doe ik zoveel mogelijk, maar levert mij weinig sprankeling op. En de markt met eigen praktijken lijkt nu ook wel verzadigd. Kortom, hoe kan ik het, binnen de dagelijkse realiteit, het praktisch realiseren om met de stroom mee te bewegen?

  • gsmit

   Hoi Luana,

   Het is niet mijn gewoonte om vragen via de website te beantwoorden, maar omdat dit een vaak gehoorde vraag is, doe ik het deze keer toch. Van het Veld krijg ik het volgende antwoord:

   “Het gaat er niet zozeer om dat je het werk opgeeft waarmee je in je behoeften voorziet. Het gaat erom dat je je bewust wordt van de stress en kramp die het gevolg zijn van een gebrek aan vertrouwen in het leven, een gebrek aan vertrouwen in de stroom en een gebrek aan vertrouwen dat jij onderdeel uitmaakt van deze stroom.

   Zelfs wanneer je precies hetzelfde werk zou blijven doen, met hetzelfde aantal uren, dan is er in dát werk verbreding en verlichting mogelijk. Wanneer je je bewust wordt van alle manieren waarop je het leven onder controle probeert te houden, ontstaat er geleidelijk meer ruimte in de manier waarop je op deze aarde leeft. Dan kan je ditzelfde werk met heel veel plezier en vreugde en lichtvoetigheid doen. Dat is het grote verschil.

   Wanneer je deze lichtvoetige houding steeds meer leeft, wanneer je je daaraan steeds meer durft overgeven, in het vertrouwen dat het leven voor jou zorgt, dan zal je merken dat ook de mogelijkheden die je voor je ziet verschuiven. Dat er dus meer mogelijk wordt in jouw ervaring.

   Vrijheid zit ‘m in de lichtvoetigheid waarmee je dit leven benadert.”

   Met hartelijke groet,
   Geertje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *