Channeling

Grenzen stellen: liefde in actie

Vraag: ik vind grenzen stellen moeilijk. Kunnen jullie mij een ondersteunend perspectief geven op dit proces?

“Dag lieve vrouw, grenzen stellen is een vaardigheid. Zoals alles wat jij hier op aarde leert, leer je ook grenzen stellen door te ervaren wat er allemaal bij komt kijken. Je voelt wat er voor nodig is, je loopt er aanvankelijk voor weg, je struikelt, en nog eens, en gaat voelen dat je dit wilt beheersen, dat je voor jezelf en alles wat goed is wilt staan. 

Gun jezelf dus dat het een proces is, waarbij je mag vallen en opstaan, zolang je het heilig vuur maar helder voor ogen houdt. 

Niet gericht tegen iets, maar vóór iets

Grenzen stellen is niet iets wat je doet om een ander te weren of op zijn plaats te zetten. Je doet het niet vanuit een zekere defensiviteit. Je doet het vanuit liefde voor jezelf en alles wat je belangrijk vindt. Grenzen stellen is dus per definitie een liefdevolle aangelegenheid. Niet gericht tegen iets, maar vóór iets. 

Vanuit dat perspectief bekeken ben je bezig met liefde in actie. Je bewaakt bijvoorbeeld je energieniveau. Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw deel in een samenwerking en niet voor dat van een ander. Je komt op tijd en vraagt een ander jouw tijd te honoreren door naar hetzelfde te streven. Je staat voor samen werken, voor samen leven, voor respecteren, voor ruimte geven, voor ruimte nemen. Je staat voor geven wat je wílt geven en niet voor wat je denkt te moeten geven. Je staat voor delen. 

Begrenzing is een daad van zelfliefde

Je stemt je af op jouw kern en en spreekt jouw waarheid. Zodat een ander hetzelfde voor zichzelf kan doen. Je houdt van jezelf. Grenzen stellen is houden van jezelf. Niet in defensiviteit. Niet om iets te bevechten. Niet om een ander schuldig te maken of hem het idee te geven dat hij of zij het fout heeft gedaan. Maar omdat je voelt dat jij van waarde bent. Net zozeer als de ander. 

Begrenzen is dus een daad van zelfliefde. Zelfrespect. En wanneer je het eigen zelf respecteert, respecteer je automatisch het zelf van de ander. “

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *